Strategier som kan hjälpa till att hålla vikten

Detta med mat är något vi alla har åsikter kring. Jag tänker inte gå in och diskutera vad och hur man ska äta utan i denna artikel delar jag med mig av det som fungerar för mig. En princip jag försöker hålla är att äta så varierat jag kan. Jag är lyckligt lottat som kan äta all mat utan t.ex allergier. En annan princip jag försöker hålla är den klassiska tallriksmodellen. Min sista princip är att äta frukost, lunch, mellanmål och middag. Men nu åter till mina strategier för att hålla vikten.

Väg maten

En av hemligheterna till att hålla vikten är att ha koll på hur många kalorier man faktiskt får i sig. Tricket är att väga maten du ska äta och utifrån hur mycket maten väger, beräkna hur mycket kalorier måltiden innehåller. Detta kanske inte låter så kul men det är oerhört effektivt. Efter ett tag kommer du att lära dig hur stora portioner du kan äta. Köp dig en våg och börja väga! Jag köpte en våg för under 100-lappen på en stor detaljkedja och den fungerar utmärkt. En annan sak som är bra att ha är en miniräknare. Idag finns det inbyggda miniräknare i de flesta smarta telefoner. När när vi har allting på plats är det bara att sätta igång med ett exempel. Vi gör en beräkning för Spagetti och köttfärssås. Ungefär så här brukar jag tillaga den maträtten med följande ingredienser: nötfärs innehållande 10% fett, spagetti, olivolja och kryddor. Sedan brukar jag ha tomatsås, lök och lite riven parmesanost på toppen, men jag har inte med dessa i exemplet. Hur mycket kalorier är 200 gram nötfärs som innehåller 10% fett? 100 gram nötfärs som innehåller 10% fett = 150 kalorier(kcal). Dividerar vi 150 med 100 får vi 1,5 kcal per 1 gram nötfärs.Nu blir det enkelt att beräkna kalorimängden för 200 gram nötfärs: 200 multiplicerat med 1,5=300 kcal (200*1,5=300 kcal)En portion spagetti är 70 gram (okokt) men för enkelhetens skull säger vi 100 gram. 1 gram pasta är 3,65 kcal. En portion spagetti (100 gram = 365 kcal. (eller 70*3,65= 256 kcal)2 matskedar olivolja (1 matsked=15 g=133 kcal) 133*2=266 kcalSummerar vi ihop allt får vi: 365+200+266=831 kcal. En kommentar: förmodligen äter du inte 200 gram nötfärs till en portion, men jag har med det bara för att visa exemplet hur du räknar. Ja, så där kan man hålla på. I ärlighetens namn väger jag inte allt i detalj heller men när jag är hemma försöker jag göra så noga jag kan, eftersom det hjälper mig att förstå hur mycket jag äter.

Äta ute – gör smarta val

Det bästa är självklart att ta med egen matlåda, men det är inte alltid det fungerar. För mig fungerar det inte alltid och när jag går ut och äter på en restaurang är min strategi följande:-jag försöker alltid att välja fiskrätter framför kötträtter (fiskrätterna får inte vara panerade), fungerar inte detta alternativ väljer jag t.ex kyckling. -kokt mat, före stekt.-rikligt med grönsaker-inget smör och bröd-vatten att dricka -inget extra salt på maten. Nu är det bra att ha kunskapen om hur mycket mat jag kan lägga på tallriken (som vi gick igenom när vi vägde maten!)

Mellanmål

Jag tar alltid med mig ett mellanmål. Helst tar jag ett kokt ägg. Fungerar inte det, försöker jag ta med en frukt.

Lämna ett svar