90 dagar och vad hände sedan?

Nej, jag har inte glömt bort att jag skulle blogga om årets första 90-dagar för 2022. Räknat från 1 januari i år så är det 90 dagar till 1 april. När jag skriver detta är första april nu på fredag. Nå, vad hade jag för mål? Huvudmålet var att förbättra hälsotillståndet och sammanfattningsvis har det förbättrats avsevärt. Hälsotillståndet har varit bra hela tiden, så jag skall inte klaga. Men som vi alla vet kan vi göra saker och ting bättre, vi kan utmana oss själva lite extra.

Den främsta anledningen till att jag satte upp utmaningen 90 dagar är att jag dras med riskfaktorer som typ 2 diabetes, högt blodtryck osv. eftersom det finns i släkten. Den stora hälsoförtjänsten är att jag inte röker och har aldrig varit inbiten rökare.

Under dessa 90 dagar har jag minskat min kroppsvikt med 8%. Det kanske inte låter mycket med 8%, men enligt en vetenskaplig studie jag läst och som faktiskt inspirerat mig en helt del, är att det händer otroliga saker i kroppen vid en sådan förändring. (Man brukar säga att om du kan gå ner 5% av din kroppsvikt så är det mycket bra!). Jag har under en tid plågats av bland annat förhöjt blodtryck och försämrade värden i största allmänhet, så därför känns det extra bra att veta att följande hänt i kroppen just nu.

8 procent (%) viktreduktion leder till:

Minskad fetthalt i levern 60%

Leverns insulinkänslighet ökar 60%

Musklernas insulinkänslighet ökar 97%

Vad händer efter dessa 90 dagar? Förhoppningen är att livsstilsförändringen blir bestående. Jag blir peppad av de positiva resultat jag uppnått, peppad av att fortsätta på inslagen väg.

Jag ska vara tydlig med att säga att jag vägde en del innan jag påbörjade detta så det fanns en del att ta av. Vad jag menar är att det inte är så hälsosamt av en person som redan har normalvikt att ytterligare tappa 8% av kroppsvikten. Det kan rent av vara farligt för hälsan!

När hälsan är bra, mår man bra,

Referenser:
Vitola et. al. Obesity (2009) 17, 744–1748.

Lämna ett svar