Att lära sig från de bästa

Jag kan säga direkt jag är anhängare av ”old school” när det gäller träning. Jag gillar mycket av de upplägget som Arnold Schwarzenegger tillämpade under sin storhetstid. Arnold är på ett sätt en omdiskuterad person och jag känner många som nästan småfnissar när jag nämner hans namn. Jag brukar svara ungefär så här när vi har en sådan situation ”-om du skulle vilja bli så bra du bara kan inom något område, skulle inte du vilja veta hur de bästa gjorde? Skulle inte du vilja lära dig från de bästa?” Svaret blir, ”Jovisst, självklart!”. Arnold var en av de absolut bästa och framgångsrika inom sitt område, att bygga muskler, så kallad bodybuilding.

Jag har tagit efter mycket av Arnolds filosofi och tillämpat hur han tränade, i min egen träning. ”-Ja, hur tränade han då?” Svaret på den frågan skulle bli långa och många bloggposter är jag rädd. Jag gör så här, jag sammanfattar vad jag uppfattar vara kärnan och de delar som har betytt mest för mig. Det blir min egen tolkning av hans sätt att träna. Sedan är det upp till att ta till dig detta eller inte. Nåväl, detta fungerar för mig:

• Sammansatta övningar – i korthet innebär det att du involverar så många muskelgrupper som möjligt i varje övning. Exempel är övningar som knäböj, bänkpress och marklyft. När man nämner dessa övingar brukar man också prata om basövningar som är samma sak.

• Isolerade övningar – när vi har kört färdigt någon av basövningarna börjar vi träna den del av kroppen som var vårt mål med passet. Vad menas med det? Jo, tänk att vårt mål var överkropp. Efter bänkpressen kör vi då axlar och rygg, till exempel. Övningarna kan utföras i maskin eller med hantlar.

• Trötta ut muskeln – Nu är målet att om vi kör en axelövning så ska vi träna så pass mycket på den övningen att vi tröttar ut musklerna tills det att det blir ett stopp, tills vi helt enkelt inte orkar träna mer.

Som du ser är det inte så svårt. Strategin är hela tiden att du börjar med de stora muskelgrupperna och bryta ner och isolerar till de mindre muskelgrupperna och trötta ut dem så mycket du kan och orkar.

Hur tränar du? Du är välkommen att höra av dig till mig om du vill veta mer!

Lämna ett svar